Arrow
Arrow
Slider

W tym roku w jury pracowali doświadczeni kucharze:
- Marek Łukasiewicz - właściciel firmy GASTRO –TEAM oraz szef kuchni restauracji PATIO w Zamku Dzikowskim w Tarnobrzegu
- Kamil Pindych- szef kuchni w „Dworze Dwikozy”
- Piotr Zbyradowski- szef kuchni w restauracji Gawra w Lesku
- Maciel Janczy –„Dwór Ordynata” w Stalowej Woli
Tematem przewodnim tegorocznych zmagań był PODKARPACKI FUSION. Kuchnia fusion wymaga wiedzy, a także wyczucia oraz prawdziwego kunsztu. Liczne próby i błędy są wpisane w proces tworzenia tego typu dań, ponieważ smaki muszą nie tylko do siebie pasować, ale tworzyć nową, wyjątkową jakość. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z piersi kaczki oraz deseru, w którym wykorzystano mleko lub jego przetwory. Zmagania konkursowe trwały od godzin porannych. Komisja konkursowa, wyraziła podziw i uznanie dla uczniów za pomysłowość i oryginalność w komponowaniu smaków i barw przygotowanych dań.
Jury pod przewodnictwem pana Marka Łukasiewicza oceniło poziom konkursu jako bardzo wysoki. Zwycięzcami konkursu zostali:
I miejsce przypadło Przemysławowi Hajdukowi z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu, który zaprezentował:
Kaczkę sous-vide w pietruszkowym mchu z kompresowaną rzodkiewką oraz puree z maślanki w towarzystwie dyni, temperowanej czekolady oraz kawioru z granata, oraz
biszkopt czekoladowy otulony kremem miodowo-serowym z agawą i sosem malinowym, mleczkiem pistacjowym , karmelem oraz espumą ze skórek zielonego jabłka i mięty.
II miejsce zajęła Aleksandra Gładysz z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu, która przygotowała:
Kaczkę na parze z botwinką i szparagami oraz maliny na ciepło podane z lodami z bazylią.
III miejsce zajął Paweł Fijałka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju, prezentując:
Filet z kaczki z kością podany z puree z groszku zielonego, tatarem z wątróbki i borowików, batatami i sosem jeżynowo-żurawinowym oraz serniczek miodowy w cynamonie, podany z sosem malinowym.
Wyróżnienia otrzymali:
Sabina Maternia z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie
Karolina Żebracka z Zespołu Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu
Arkadiusz Kupiec z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli
Swoją obecnością zaszczycili nas:
- Jolanta Kociuba – Naczelnik Wydziału Edukacji, Promocji i Kultury w Tarnobrzegu
- Tomasz Krawczuk i Zenobia Juda z Wydziału Edukacji, Promocji i Kultury w Tarnobrzegu
- Sławomir Czwal – Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Stalowej Woli
- Sylwia Burdzy - główny technolog w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Stalowej Woli
- Zofia Janiec – Prezes Tarnobrzeskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego w Tarnobrzegu
- Danuta Wójcikowska- właściciel „piekarni Monika” w Tarnobrzegu
Przewodniczący Jury: Marek Łukasiewicz pogratulował uczestnikom zaangażowania, umiejętności i kreatywności w tworzeniu dań konkursowych. Docenił także nauczycieli za wkład i wysiłek włożony w przygotowanie uczniów.
W opinii uczestników, konkurs „ Kreatywny Kucharz”, to nie tylko zmagania i rywalizacja ale także okazja do wymiany doświadczeń, możliwość skorzystania ze wskazówek uznanych fachowców oraz przyjazna i miła atmosfera.
Koordynatorzy konkursu:
Agnieszka Domagała, Małgorzata Stefaniak

Zobacz galerię zdjęć

Translator

Polish Dutch English French German Italian Spanish Ukrainian

Polacy na Ukrainie

Slider

Partnerzy strategiczni

Slider

Wydarzenia

September 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 423

Wczoraj 459

Tygodniowo 882

Miesięcznie 11371

Ogólnie 408944

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

LICEUM DYPLOMACJI

Slider

Stewardessy

Slider

Zagraniczne praktyki

Slider

Wspierają nas

Slider

Współpracują z nami

Slider

Realizowane projekty UE

Slider