Arrow
Arrow
Slider

W tym roku w jury pracowali doświadczeni kucharze:
- Marek Łukasiewicz - właściciel firmy GASTRO –TEAM oraz szef kuchni restauracji PATIO w Zamku Dzikowskim w Tarnobrzegu
- Kamil Pindych- szef kuchni w „Dworze Dwikozy”
- Piotr Zbyradowski- szef kuchni w restauracji Gawra w Lesku
- Maciel Janczy –„Dwór Ordynata” w Stalowej Woli
Tematem przewodnim tegorocznych zmagań był PODKARPACKI FUSION. Kuchnia fusion wymaga wiedzy, a także wyczucia oraz prawdziwego kunsztu. Liczne próby i błędy są wpisane w proces tworzenia tego typu dań, ponieważ smaki muszą nie tylko do siebie pasować, ale tworzyć nową, wyjątkową jakość. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z piersi kaczki oraz deseru, w którym wykorzystano mleko lub jego przetwory. Zmagania konkursowe trwały od godzin porannych. Komisja konkursowa, wyraziła podziw i uznanie dla uczniów za pomysłowość i oryginalność w komponowaniu smaków i barw przygotowanych dań.
Jury pod przewodnictwem pana Marka Łukasiewicza oceniło poziom konkursu jako bardzo wysoki. Zwycięzcami konkursu zostali:
I miejsce przypadło Przemysławowi Hajdukowi z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu, który zaprezentował:
Kaczkę sous-vide w pietruszkowym mchu z kompresowaną rzodkiewką oraz puree z maślanki w towarzystwie dyni, temperowanej czekolady oraz kawioru z granata, oraz
biszkopt czekoladowy otulony kremem miodowo-serowym z agawą i sosem malinowym, mleczkiem pistacjowym , karmelem oraz espumą ze skórek zielonego jabłka i mięty.
II miejsce zajęła Aleksandra Gładysz z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu, która przygotowała:
Kaczkę na parze z botwinką i szparagami oraz maliny na ciepło podane z lodami z bazylią.
III miejsce zajął Paweł Fijałka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju, prezentując:
Filet z kaczki z kością podany z puree z groszku zielonego, tatarem z wątróbki i borowików, batatami i sosem jeżynowo-żurawinowym oraz serniczek miodowy w cynamonie, podany z sosem malinowym.
Wyróżnienia otrzymali:
Sabina Maternia z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie
Karolina Żebracka z Zespołu Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu
Arkadiusz Kupiec z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli
Swoją obecnością zaszczycili nas:
- Jolanta Kociuba – Naczelnik Wydziału Edukacji, Promocji i Kultury w Tarnobrzegu
- Tomasz Krawczuk i Zenobia Juda z Wydziału Edukacji, Promocji i Kultury w Tarnobrzegu
- Sławomir Czwal – Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Stalowej Woli
- Sylwia Burdzy - główny technolog w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Stalowej Woli
- Zofia Janiec – Prezes Tarnobrzeskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego w Tarnobrzegu
- Danuta Wójcikowska- właściciel „piekarni Monika” w Tarnobrzegu
Przewodniczący Jury: Marek Łukasiewicz pogratulował uczestnikom zaangażowania, umiejętności i kreatywności w tworzeniu dań konkursowych. Docenił także nauczycieli za wkład i wysiłek włożony w przygotowanie uczniów.
W opinii uczestników, konkurs „ Kreatywny Kucharz”, to nie tylko zmagania i rywalizacja ale także okazja do wymiany doświadczeń, możliwość skorzystania ze wskazówek uznanych fachowców oraz przyjazna i miła atmosfera.
Koordynatorzy konkursu:
Agnieszka Domagała, Małgorzata Stefaniak

Zobacz galerię zdjęć

Translator

Polish Dutch English French German Italian Spanish Ukrainian

Partnerzy strategiczni

Slider

Wydarzenia

November 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 421

Wczoraj 312

Tygodniowo 421

Miesięcznie 5518

Ogólnie 193234

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Stewardessy

Slider

Zagraniczne praktyki

Slider

Wspierają nas

Slider

Współpracują z nami

Slider

Realizowane projekty UE

Slider